-
Bouw en voortplanting van gistcellen. Visualisering van gistcellen, hun voortbeweging,
voortplanting, enz. Microscopisch onderzoek.
Doelstelling
Visualiseren van gistcellen, morfologie, beweging, voortplanting.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie / natuurwetenschappen / PAVVorm
Klassikale inleiding, experiment
-
Vitaliteit van gistcellen bepalen aan de hand van methyleenblauwkleuring
Doelstelling
Visualiseren van gistcellen, hun morfologie en vitaliteit.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie / natuurwetenschappenVorm
Klassikale inleiding, experiment
-
Gasproductie door gist
Doelstelling
Het doel is het aantonen van de productie van kooldioxide door de gist bij de omzetting van suiker en zo inzicht te verkrijgen in de gistwerking.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie / natuurwetenschappen / chemieVorm
Klassikale inleiding, experiment
-
Gasproductie in de tijd
Doelstelling
Het aantonen van de productie van kooldioxide door de gist bij de omzetting van suiker en zo inzicht te verkrijgen in de gistwerking.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie / natuurwetenschappen / chemieVorm
Klassikale inleiding, experiment
-
Invloed temperatuur op gasproductie
Doelstelling
De invloed na te gaan van de temperatuur op de gistwerking en de productie van kooldioxide.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie / natuurwetenschappen / chemie / wiskundeVorm
Klassikale inleiding, experiment
-
Invloed van verschillende soorten suikers op gasproductie
Doelstelling
Nagaan welke suikers vergistbaar zijn of met andere woorden als voedingsbron kunnen dienen voor de gist en zo aanleiding geven tot de productie van kooldioxide.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie / natuurwetenschappen / chemieVorm
Klassikale inleiding, experiment
-
Gistwerking in brooddeeg
Doelstelling
Het doel is het toepassen van gist in deeg, simuleren van het rijsproces en onderzoeken van de invloed van grondstoffen en temperatuur op het rijsproces.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie/natuurwetenschappen/chemieVorm
Klassikale inleiding, experiment
-
Bouw van zetmeelkorrels in tarwebloem via microscopisch onderzoek.
Doelstelling
Visualisatie en morfologie van zetmeelkorrels aanwezig in tarwebloem.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie / natuurwetenschappenVorm
Klassikale inleiding, experiment
-
Houdbaarheid van brood - Broodschimmel
Doelstelling
Het doel is de schimmel die bederf van brood kan veroorza- ken, te onderwerpen aan een microscopische studie.
Doelgroep
2de en 3de graad ASO, TSO, KSO en BSO.
Sluit aan bij de les: biologie / natuurwetenschappenVorm
Klassikale inleiding, experiment